16 januari 2009

De artrepreneur: word ondernemer met een WWIK-uitkering

Met mijn bedrijf De Ondernemers werk ik regelmatig voor Kunstenaars & CO, een organisatie die kunstenaars ondersteunt bij het realiseren en behouden van economische zelfstandigheid. Zo kwam ik in aanraking met de WWIK, een prachtige basisbeurs voor startende ondernemers die nog veel te weinig bekendheid geniet. De WWIK geeft je vier jaar lang €700 per maand. Je mag 125% bijverdienen voordat je hierop wordt gekort. Een ideale bodem dus. Het enige lastige is dat de WWIK eigenlijk bedoeld is voor kunstenaars. Maar dat is een breed begrip.

Hoe werkt het?

  1. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Zoals alle zelfstandig beroepsbeoefenaren moeten kunstenaars dat tegenwoordig ook. Kies als omschrijving iets als schrijver, fotograaf of vormgever. Kies wat het best past bij je voorgenomen bedrijfsactiviteiten. Als je niets passends weet, kies dan voor 'beeldend kunstenaar', daar valt bijna alles wel heen te praten.
  2. Scoor een opdracht (of een paar) van in totaal minstens €1200. Zorg dat de omschrijving op de factuur ook als kunst uitgelegd kan worden ("levering werken t.b.v. ontvangstruimte" als je kapstokken hebt geplaatst).
  3. Vraag een WWIK-uitkering aan bij de Sociale Dienst. Vul in dat je "zij-instromer" bent (behalve als je toevallig afgestudeerd bent aan een kunstacedemie). De eis voor een zij-instromer is dat hij in de 12 maanden voor zijn aanvraag minstens €1200 aan zijn kunst heeft verdiend. Vandaar ook punt 2.
En klaar is kees. Vanaf nu ben je artrepreneur. Als je bedrijf goed gaat lopen, betaal je de teveel ontvangen uitkering netjes terug.

O ja, een keer per jaar of zo komt iemand van Kunstenaars&CO controleren of je wel beroepsmatig met kunst bezig bent. Netjes op afspraak, dus als je op tijd begint met niet slapen, niet stofzuigen en niet afwassen is er niets aan de hand.