Aan het werk, of anders ...
Niet te missen vandaag in het nieuws: het zwakzinnige idee van Sharon Dijksma om hoogopgeleide vrouwen een deel van de kosten van hun opleiding terug te laten betalen, als ze na hun studie niet kiezen voor een baan. Wij als maatschappij hebben die studie grotendeels betaald, dus mogen we er ook wat voor terug verlangen, vindt Sharon.
Nee, dat mogen we nu juist niet! We hebben ervoor gekozen om hoger onderwijs te subsidiëren, omdat het niet alleen goed is voor de student, maar ook voor het land. Beter opgeleide mensen zijn niet alleen betere arbeidskrachten, maar ook betere burgers. We subsidiëren om deze reden ook opleidingen met weinig of geen arbeidsmarktperspectief. En we subsidiëren niet voor honderd procent; de gemiddelde student spaart een aardige studieschuld bij elkaar. Ook dat is goed: het geeft een prikkel om goed na te denken bij de studiekeuze en bij de beslissing om al dan niet te gaan werken. Minder subsidie, hogere en gedifferentieerde collegegelden en een ruimere leenmogelijkheid zouden nog beter zijn, maar in grote lijnen hebben we niet zo’n slecht systeem.
Sharon Dijksma wil niet dat subsidies terecht komen bij mensen die dat niet “verdienen”. En volgens goed PvdA-gebruik grijpt ze dan niet naar het prijsmechanisme als instrument, maar naar controle en boete. Onuitvoerbaar, natuurlijk. Wat doe je met vrouwen die part-time werken? Of die onder hun niveau werken? Of in een vak dat niets met de studie te maken heeft? Vrouwen – en mannen – die emigreren?
Snel weg met dit idee. En zo niet, dan weten we er nog wel een paar. Boetes voor:
- Iedereen die naar een gesubsidieerde theatervoorstelling gaat en in de pauze in slaap valt;
- OV-jaarkaarthouders die autorijden;
- Museumjaarkaarthouders die niet naar het museum gaan, en natuurlijk:
- Vrouwen die wel gratis de pil slikken, maar niet neuken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten