Werken is niet leuk - en vrouwen zijn slim
Opmerkelijk persbericht van het Centraal Planbureau (CPB) vandaag: als vanaf 1 januari aanstaande de buitenschoolse kinderopvang in Nederland eindelijk een recht is (scholen moeten het verzorgen als ouders er om vragen), zullen hoogstens een paar duizend vrouwen extra aan het werk gaan. In Nederland werken 4,2 miljoen mannen en 3,2 miljoen vrouwen. Beleidsmakend Nederland had bedacht dat dat komt doordat de schooltijden nog steeds uitgaan van een moeder die thuis zit, om twaalf uur een broodje smeert en om half vier de thee inschenkt. Als de school nu maar van half acht 's ochtends tot half zeven 's avonds voor de kinderen zorgt, dan gaan al die moeders aan het werk, was het idee. Niet dus. De verklaring van het CPB is vrij simpel: de moeders die heel graag willen werken en zij die om financiële redenen wel moeten, zijn al lang aan de slag. Ze regelen iets met ouders of buren, houden er logistiek zeer geavanceerde haal-en-breng schema's op na, halen zich veel stress en kosten op de hals, maar: ze regelen het. En die andere moeders? Die vinden het wel best. Ze werken in deeltijd of helemaal niet en zien hun kinderen opgroeien. En ze kunnen het zich blijkbaar permitteren dankzij die man die op zondag het vlees komt snijden.
Vreemd? Ouderwets? Ik denk het niet. Ik denk dat die moeders slim zijn. Werken is namelijk lang niet altijd leuk. Een op de drie Nederlanders is ontevreden met zijn werk. Moeilijk te begrijpen misschien voor een beleidsmedewerker (5000 euro voor 36 uur per week), maar voor veel mensen is werken een noodzakelijk kwaad. Iemand die dat wel begrijpt is Herman Wijffels. Als we willen dat mensen later met pensioen gaan, moeten we het werk leuker maken, zegt Wijffels. Inderdaad. En als we willen dat meer vrouwen meer werken moeten we het werk leuker maken, in het bijzonder voor vrouwen.
Vragen die overblijven: vinden mannen hun werk wel leuk, of offeren ze zich op? Hoe maken we het werk leuker? Hoe maken we het werk voor vrouwen leuker? Hebben we hier misschien iets aan?
categorie: economie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten