02 maart 2006

Reis om de wereld met Flickr

Een van mijn favoriete internet tools is Flickr, het online-fotoalbum van Yahoo! Niet dat het nu direct onmisbaar is om mijn eigen foto's op te slaan of te delen (schijf- en webruimte genoeg), maar het heeft iets onweerstaanbaars om door andermans kiekjes te bladeren. Zelfs al zijn dat voor negentig procent lelijke foto's van lelijke mensen, kinderen en huisdieren. Al bladerend besef je al snel dat alles op de wereld dat het fotograferen waard is, al honderden malen gefotografeerd is. Waarom zelf nog een foto maken van de Sagrada Familia (4616 foto's), de Ka'aba (69) of het Anne Frankhuis (197)?

Judith, een Amerikaanse dame die op vakantie op Hawaii haar digitale camera inclusief 500 verse foto's kwijtraakte, deed hier haar voordeel mee. Ze reconstrueerde haar trip met behulp van Flickr en maakte een reisverslag met andermans foto's van haar belevenissen ...

Het enige zwakke punt van Flickr (wat deze toepassing betreft dan) is dat je afhankelijk bent van de discipline van anderen om een adequate beschrijving of "tag" aan hun foto's te koppelen. Anders is het zwemmen in een zee van ansichtkaarten. De volgende stap is natuurlijk dat Flickr de foto's zelf automatisch gaat indexeren aan de hand van beeldherkenning. Wat er technologisch nu al kan, kun je zien bij Riya, een kersverse concurrent van Flickr.

categorie: internet, schouderklopje

Geen opmerkingen: